Amiről a Sör Klubban beszélünk

Csepel Sör Klub

Csepel Sör Klub

A magyar foci betegségének margójára - 5. rész

2018. március 05. - GabeTR

stadion.png

5. Gazdag nagybácsi, avagy az Állam

Az állam beavatkozása egy piaci elven működő rendszerbe komoly problémákat rejt. Jelentősen torzítja az adott piac viszonyait. TAO pénzek, stadionépítések, állami vállalatok szponzorációi, köztévé közvetítési díjai, jogszabályok, adópolitika, stb.

Sajnos a milliárdok ellenőrizetlenül ömlenek olyan beruházásokra, amelyek sokszor csak papíron léteznek. A sportnak – természetesen a futballnak is - alapvetően olyan Coubertin által megfogalmazott értékekről kell szólnia, mint a bátorság, barátság, tisztesség, öröm.  Ezek közül melyik nemes gondolat fordul meg annak gyereknek a fejében, aki minden meccsén 10-20 gólt kap, és csapatát csak azért hozták létre, hogy igazolják az öltöző felújítás, a masszázskád, vállról indítható elfogó drón meglétét? Igaz ezeknél a beruházásoknál a haver 2-szer annyit számlázott, de jutott is maradt is.  A gyerek

Teljesítménytől, racionalitástól teljesen független, a politikai elit játszóterévé vált sportban a támogatás jelenleg kontraproduktív. Túlpolitizált országunkban a szurkolók egyik részének kellemetlen egy nyíltan mesterségesen teletömött klub mérkőzésire járni, másokat irritál a közpénz ilyen teljesítményre elherdált millióinak tudata, a harmadik politikai hovatartozása miatt marad távol. A sportág így szurkolókat veszt, ahelyett, hogy nyerne. Az állam rossz gazda, következmények nélküli döntéseket hozhat, felelősségre vonás nincs, csak bűnbakokat képes találni, ha nagyon szorul a hurok.

A szponzorok amennyire lehet, távol maradnak, hiszen nem tudnak és akarnak versenyezni az állam szinte korlátlan büdzséjével. A támogatások nagy része nem biztos, hogy önkéntes, inkább „javasolt”. Nagyrészt azoktól a vállalkozóktól és vállalkozásoktól ered, melyek csak itthon egyeduralkodók, külföldi összehasonlításban nem vehetik fel a versenyt, és sajnos az állami beruházásokból él.

A klubok elkényelmesednek és perspektívát veszítenek. A mostani rendszerben jelentősen nagyobb bevételekhez nem fognak jutni amiből fejlődhessenek, sokkal kevesebb bevételük sem lesz egy esetleges rosszabb szereplés esetén. A nemzetközi kupa szereplés inkább megfelelni vágyás egyes személyeknek, mint racionális gazdasági tevékenység egyik komoly pillére.

Szomorú, de a tendencia az, hogy egyéb sikersportágak is jelentős módon jutnak és fognak hozzájutni ezekhez a milliárdokhoz. A félreértés végett nem a támogatással van baj, ha az célzottan, szigorú ellenőrzés mellett, a megfelelő helyekre kerülnek ezek a pénzek. A befektetéseket kiértékelik, a vezetőket a felhasznált összegekről elszámoltatják. Amíg ebben senki nem érdekelt, és senki nem érzi magáénak, addig a válogatott ki fog kapni Andorrától és csapataink már az augusztust sem érik el a nemzetközi kupaküzdelmekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelsk.blog.hu/api/trackback/id/tr813718270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása