Amiről a Sör Klubban beszélünk

Csepel Sör Klub

Csepel Sör Klub

A magyar foci betegségének margójára - 4. rész

2018. január 07. - GabeTR

uefa.PNG

4. Pénzmosodák avagy a Klubok

A klubok működése a 21. században is a 20. századot idézi. Tulajdonviszonyaik sok esetben nem tisztázottak. Pénzügyi kimutatásaik elnagyoltak és slendriánok. Üzleti terveik nincsenek vagy nem hozzáférhetőek. Gazdálkodásuk finoman szólva is megkérdőjelezhető.

Ezek az állítások sajnos nem a megyei bajnokságra vonatkoznak, sok esetben az első osztályra is érvényesíthetők.

Magyarország valószínűleg legnépszerűbb labdarúgó klubjának (FTC Labdarúgó Zrt.) nem elérhető a pénzügyi jelentése a honlapon. Ami megtalálható, az az anyaegyesület (FTC) szkennelt független könyvvizsgálói jelentése, amelynek pontos megfogalmazása: „Az FTC közzéteszi a 2016. évről szóló éves beszámoló közgyűlésen megtárgyalandó tervezetét(!).” A könyvvizsgálói jelentés készítője könyvelés technikailag nyilván alaposan megvizsgálta a klub gazdálkodását, ezt rendben találta. Ezen kívül konkrét információkhoz nem könnyen juthat az egyszeri olvasó. Tovább böngészve az oldalt megtalálhatjuk a klub Alapszabály (ismételten!) tervezetét: http://www.fradi.hu/hu/club/mukodes/kozgyules/alapszabaly-tervezet/20170321/c/16179. A dokumentum tárgyi részére ne is térjünk ki, elég a formaiságára egy pillantást vetni. Elmondható, hogy ez nem lehetne egy több milliárdos költségvetéssel működő cég hivatalos irata!

Úgy tűnik a klubok elfelejtették (elfeledtették velük?), hogy ők a már említett szórakoztató ipar részei. A szurkoló, a közönség a szükséges rossz kategóriájába silányult, holott a sport értékei mellett leginkább erről, róluk kellene szólnia mindennek. Téves az az hiedelem, hogy a top ligák csapatainak a bevételei között nincs szerepe a jegy, illetve bérlet eladásoknak. Ez egy csapat bevételeinek átlag 20%-a. Magyarországon szinte elhanyagolható. 

Nehéz besorolni, de tematikában talán leginkább ide illik az a budapesti vízfej. Ha jelenlegi vezető férfi labdás sportágakat nézzük, akkor kosárlabdában az egyetlen budapesti csapat a MAFC (14 csapat helyezés 12.) kézilabdában az FTC (14 csapat helyezés 13.). Ezzel szemben labdarúgásban jelenleg ez a szám 4, de volt 5 olykor 6 csapat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://csepelsk.blog.hu/api/trackback/id/tr9413556057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása